Pedeapsa cu închisoarea pentru traficanții de droguri și cei care comit infracțiuni sub influența stupefiantelor. Ce e în plus față de Legea Anastasia

de: Denisa Dudescu
04 10. 2023

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat, miercuri, că traficanţii de droguri nu vor mai scăpa de închisoare, după ce propunerea legislativă ”2 Mai”, iniţiată de parlamentarii PNL, a fost depusă la Parlament. Proiectul prevede pedepse mai dure pentru cei care comit infracțiuni sub influența drogurilor.

Cum schimbă legea 2 Mai pedepsele

Propunerea legislativă ”2 Mai” anunțată de Alina Gorghiu a fost inițiată de PNL și a fost depusă azi la Camera Deputaților și va intra pe traseul legislativ.

A fost solicitată procedura de urgență. Proiectul vine cu două modificări importante asupra unor acte normative care vizează domeniul drogurilor. Este vorba de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri și Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„Tragediile din ultima vreme, precum cea de la 2 Mai, impun îmbunătățirea cadrului legislativ pentru a lupta eficient împotriva drogurilor.

Dacă am fi avut această lege mai devreme, Roberta și Sebastian, victimele accidentului din vara aceasta produs pe fondul consumului de droguri, poate ar fi fost alături de colegii lor la facultate acum”, transmit inițiatorii proiectului.

Legea 2 Mai: traficanții de droguri nu mai scapă de închisoare

Concret, prin această inițiativă se propune eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000. Traficanții de droguri de mare risc nu vor mai putea scăpa de închisoare, potrivit proiectului

De asemenea, prin inițiativa depusă astăzi se propune creșterea de la 2 – 7 ani la 3 – 10 ani a pedepselor prevăzute de legea 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

„În acest sens, pentru descurajarea traficanților se impune eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic international de droguri de mare risc. Gradul de pericol social ridicat pe care îl reprezintă aceste infracțiuni trebuie sancționat în mod adecvat pentru a preveni, a ocroti viața și sănătatea destinatarilor finali: consumatorii.

Un alt semnal de alarmă este tras de noile substanțe psihoactive (NSP) care se află pe primul loc în topul celor mai consumate droguri ilicite din România, preferate în special de tineri. Consumul acestor substanțe debutează de la vârste fragede, provocând consecințe severe asupra creșterii și dezvoltării umane.

Cea mai mică vârsta de debut declarată a consumului de substanțe psihoactive este de 12 ani”, se arată în proiect.

Legea vine în contextul tragediei de la 2 Mai din această vară când doi tineri au fost uciși pe loc, după ce Vlad Pascu s-a urcat drogat la volan și i-a lovit în plin.

Asemănările și deosebirile cu Legea Anastasia

Legea a intrat în vigoare pe 10 iulie 2023 și prevede ca șoferii care se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis de conducere care au provocat accidente mortale să meargă la închisoare. Printre primii beneficiari se numără și șoferul de 19 ani care s-a urcat drogat la volan și a provocat un accident mortal.

Șoferii care consumă droguri, alcool în momentul în care se urcă la volan și sunt autorii unor accidente mortale nu mai scapă de închisoare. Potrivit legii Anastasia șoferii care a modificat Codul Penal nu mai pot scăpa de pedeapsă. Este vorba de șoferii care:

  •  nu dețin permis de conducere;
  • dețin un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  •   au condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  •  au condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

„Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

La data de 13 iulie a.c., intră în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal”, transmitea Poliția Română.

Legea a fost inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc și poartă numele fetiţei de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie 2022, chiar de ziua ei, în fața casei sale, de o mașină condusă de o femeie fără permis.